Ένα ερώτημα και μια πρόταση σχετικά με την επαναλειτουργία των σχολείων

Αγρίνιο 25 Μαΐου 2020

 


Προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου

 

 


Κύριε Πρόεδρε


Όπως γνωρίζεται τη Δευτέρα 1η Ιουνίου θα αρχίσουν ξανά τη λειτουργία τους τα Δημοτικά, τα Νηπιαγωγεία, οι εκπαιδευτικές μονάδες ειδικής αγωγής όλων των βαθμίδων, καθώς και οι παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί.

Έτσι ολοκληρώνεται η επαναλειτουργία όλων των σχολικών μονάδων καθώς από τις 18 Μαΐου λειτουργούν ήδη όλες οι τάξεις των Λυκείων και των Γυμνασίων και επίσης ο Β΄ κύκλος των ΣΔΕ και τα ΙΕΚ.

Ένας πολύ μεγάλος αριθμός μαθητών και εκπαιδευτικών βρίσκονται πλέον καθημερινά στον ίδιο χώρο.

Είχαμε επισημάνει με παλαιότερη ανακοίνωσή μας την ανάγκη να ολοκληρωθούν εγκαίρως τα θέματα που έχουν να κάνουν με την απολύμανση των σχολείων και τον καθαρισμό από χόρτα των προαύλιων χώρων.

Το ερώτημα όμως που απασχολεί εκπαιδευτικούς και γονείς και το οποίο σας μεταφέρουμε είναι αν υπάρχει το αναγκαίο προσωπικό καθαριότητας για τον πολύ συχνό καθαρισμό των αιθουσών και των άλλων χώρων των σχολείων ιδίως από την 1η Ιουνίου και μετά που θα επαναλειτουργήσουν τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία.

Και είναι εύλογο το ερώτημα καθώς όπως γνωρίζουμε ένα μέρος του προσωπικού καθαριότητας των Δημοτικών και Νηπιαγωγείων εργάζεται πλέον για την καθαριότητα Γυμνασίων και Λυκείων.

Αν πράγματι είναι έτσι ποιες είναι ενέργειες που έχει κάνει ή προτίθεται να κάνει η Δημοτική Αρχή για να λυθεί αυτό το θέμα που αφορά την Δημόσια υγεία;

Σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να τονίσουμε τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης που αδιαφόρησε για το πρόβλημα.

Οφείλουμε επίσης να υπενθυμίσουμε ότι η θέση της παράταξης μας ήταν και παραμένει οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες, όπως της καθαριότητας, να καλύπτονται με μόνιμες προσλήψεις.

 

Εκτός όμως από τα παραπάνω θεωρούμε αυτονόητο κάθε μαθητής, κάθε εκπαιδευτικός αλλά και το υπόλοιπο προσωπικό των σχολείων να είναι εφοδιασμένοι με τα κατάλληλα ατομικά μέτρα προστασίας τα οποία πρέπει η πολιτεία να παρέχει δωρεάν.

Η κυβέρνηση δυστυχώς δεν τήρησε ούτε αυτή την αυτονόητη υποχρέωση της. Το μόνο που έκανε ήταν η παραχώρηση ενός αντισηπτικού ανά τμήμα.

Θεωρούμε ότι σε μια τέτοια περίπτωση η τοπική αυτοδιοίκηση και στη δική μας περίπτωση ο Δήμος Αγρινίου θα πρέπει να καλύψει την ανεπάρκεια της κυβέρνησης.

Προτείνουμε προς τη Δημοτική Αρχή να προμηθεύσει σε κάθε μαθητή, εκπαιδευτικό και μέλος του προσωπικού του σχολείου όλα τα μέσα ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικό, αντισηπτικά μαντηλάκια).

Είναι μια πρωτοβουλία που έχουν πάρει ήδη πολλοί Δήμοι σε όλη τη χώρα.

Όπως έχουμε τονίσει, θεωρούμε παρακινδυνευμένη την απόφαση της κυβέρνησης για το άνοιγμα των σχολείων. Για αυτό είναι ύψιστο καθήκον του Δήμου Αγρινίου να πάρει κάθε δυνατό μέτρο που θα ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο και θα συμβάλει στην προστασία του συνόλου της εκπαιδευτικής κοινότητας αλλά και των μελών των οικογενειών τους.

 

Για την «Συμμαχία Πολιτών»

Γιώργος Δ. Καραμητσόπουλος

 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η απόλυτη απαξίωση και ένδεια των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας

Το μεγαλύτερο έγκλημα κατά του Πανεπιστημίου στο Αγρίνιo

Ανεπαρκής η προετοιμασία για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων